Ortheses

ORTHESE BIJ TEEN PROBLEMEN (ANTIDRUK TECHNIEK)

Hamertenen, klauwtenen en scheve grote tenen die klachten geven kunnen vaak behandeld worden met een orthese. Een orthese is een teenstukje van siliconen. De orthese techniek richt zich op het behandelen van een teen/voetafwijkingen die pijn veroorzaken bij lopen. Wij maken voor u een beschermende of combinatie orthese. Dit alles voor het behoud van uw mobiliteit.

Onderzoek

Om een klacht goed te behandelen is het belangrijk om te weten hoe de klachten ontstaan zijn. Een klacht komt nooit “uit de lucht vallen”. Wij proberen eerst de oorzaak op te sporen. Tijdens het onderzoek wordt eerst het probleem besproken en wordt gekeken naar:

  • De pijn en drukplekken.
  • De beweeglijkheid en stand van de tenen.
  • De stand en functie van de gehele voet.
  • De schoenen.

Beschermende orthese

Als de tenen stijf zijn of pijnlijke ”knobbels” hebben, wordt een orthese gemaakt om de pijnlijke plekken te ontlasten. Deze orthese is meestal van een zacht materiaal.

Combinatie orthese

Het is mogelijk dat er een corrigerende orthese wordt gemaakt die tevens pijnlijke plekken ontlast.

Dragen van een nieuwe orthese

Een orthese dient gedragen te worden als u schoenen of pantoffels aan heeft. Bij lopen op blote voeten kunt u een orthese beter uitlaten. Het is normaal dat u de eerste dagen moet wennen. De eerste 2 dagen is 2 uur per dag de orthese dragen genoeg. Vervolgens probeert u het een halve dag en daarna een hele dag. Doe de orthese even uit als u er hinder van heeft. Na 2 weken moet u aan de orthese gewend zijn en kunt u hem de hele dag dragen. Klachten hebben tijd nodig om te herstellen.

Onderhoud van de orthese

De orthese is afwasbaar met lauw water en zachte zeep, daarna afdrogen. Niet drogen op een warmtebron, hierdoor kan een orthese vervormen. Voor de nacht kunt u hem opbergen in het daarvoor bestemde doosje met talkpoeder. Hiermee voorkomt u dat de orthese uitdroogt. Voor gebruik het overtollig poeder afkloppen.

Houdbaarheid bij correct gebruik

Een orthese is van een sterk materiaal  gemaakt maar kan stuk gaan. Gebruik daarom beide handen om een orthese aan en uit te doen om scheurvorming te voorkomen. Een harde orthese gaat langer mee. Een zachte orthese kan eerder versleten zijn. De houdbaarheid van een orthese bij constant gebruik en correct onderhoud is ongeveer 6 maanden.

Garantie

Het kan zijn dat scheurtjes in een orthese ontstaan door verkeerd behandelen of slijtage. Is dit binnen 6 weken het geval, dan graag even melden zodat we de orthese kunnen repareren.

Kosten

  • Orthese voor 1 teen – € 69,50
  • Orthese voor meerdere tenen – € 89,50